- Konu Başlıkları
- Yüce Dağlarda Saklı Bir Geçmiş...
- Kartepe Nasıl Oluştu? – Kartepe Tarihi
- Geçmişi Hititler Kadar Eski! – Kartepe Tarihçesi
- İstanbulluların Uğrak Noktası – Kartepe Tarihi
Yüce Dağlarda Saklı Bir Geçmiş...
Özellikle İstanbullular için kış sezonunun favori uğrak noktalarından biri olan Kartepe tarihi itibariyle de hem oldukça eski hem de gözde bir lokasyondur. Belki de geçmişte tatil yaptığınız veya tatil yapmayı planladığınız Kartepe’nin geçmişi hakkında daha fazla bilgi edinerek vakit geçireceğiniz yerle özel bir bağ kurmak istemez misiniz?
Gelin Kartepe tarihi içerisindeki farklı dönemlere kısaca göz atalım. Sonrasında da Kartepe’ın nasıl en büyük kış ve doğa sporları merkezine dönüştüğünü anlamaya çalışalım. İşte merak edenler için Kartepe tarihi...
Kartepe Nasıl Oluştu? – Kartepe Tarihi
Dilerseniz Kartepe tarih kitaplarında yer almadan önce coğrafi açıdan nasıl meydana geldi, buna bir göz atalım... Kartepe’nin tarihçesi, heybetli Kartepe Dağı’nın oluşumu ile birlikte başlarken, 1650 metre yüksekliğindeki pistler yer hareketleri sonucu zamanla meydana gelmiştir. Türkiye’deki diğer kayak merkezlerine oranla daha avantajlı olan Kartepe’de 4 lift ve 12 kayak pisti bulunmaktadır. Profesyonel ve amatörler için ayrı kullanım alanları mevcuttur. Kartepe hakkında bilgi edinmek isteyenler için suni kar yağışının da kullanıldığını söylemekte fayda var. Kuzeybatıdan ve Marmara Bölgesi’nden gelen soğuk Kartepe’de 1100 metre yüksekliklerde yoğun kar yağışı olmasını sağlamaktadır.
Geçmişi Hititler Kadar Eski! – Kartepe Tarihçesi
Her sene gittiğiniz, sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirdiğiniz, hikayelere konu olan o yüce dağların yayıldığı coğrafyanın tarihini biliyor musunuz? Önemli yollar üzerinde olan Kartepe’nin tarihi Hititlere dayanıyor. Bunun yanında Frigler, Megaralılar (Yunan), Traklar, Persler, İskender İmparatorluğu, Emeviler gibi birbirinden farklı topluluklar yerleşmiştir. Roma ve Bizans imparatorluklarını da gören bu topraklar en güzel zamanlarını Selçuklu ve Osmanlı ile yaşamıştır.
Ortaya çıkarılan mezarlar ve çanak-çömlek kalıntıları ile hakkında bilgi toplanan bölge Kurtuluş Savaşı’nda 20 Kasım 1918’de İngilizlerin, 27 Ekim 1920’de ise Yunanlıların işgaline uğramıştır. Yağmalanmaların sonucunda 28 Haziran 1921’de işgalden kurtarılmıştır. Mübadeleden sonra Türk nüfusu artmış ve kültürümüz yerleşmiştir.
İstanbulluların Uğrak Noktası – Kartepe Tarihi
Uzun yıllar köy olan Kartepe Samanlı Dağlarının turizm açısından öneminin keşfedilmesi ve yapılan yeni yollar nedeniyle bir süre sonra ilçe statüsüne kavuşmuştur. Bunda Kocaeli’nin ülkemizde önemli bir ticari hacminin olması da önemli bir etkendir. Kolaylıkla ulaşılması açısından da her an ziyaret edebileceğiniz kayak merkezinin etrafında Maşukiye, Sapanca ve Eşme gibi farklı güzellikler de var. Geleneksel köyleri, yeşil ormanları ve dağ tesisleri ile Kartepe olağanüstü bir tatil yöresidir.
Kartepe tarihi açısından dağların ve kayak merkezinin oluşumu bir dönüm noktasıdır. Kocaeli Maşukiye ilçesinin hemen kuzeyinde bulunan Kartepe, Aytepe ve Yuvacık Barajı gibi tabiat güzelliklerine de komşudur. Kartepe Kayak Merkezi bugün itibariyle 4 lift 3 telesiyej 1 teleski merkezine sahip olup pist uzunlukları ise 400 m ile 3500 m arasında değişmektedir. Kartepe’de kayak sezonu Aralık sonlarından Şubat sonuna kadar sürer. Kar kalınlığı normal şartlarda 80- 200 cm arasında değişmektedir.
[widget-130]
Benzer Yazılar
Bu yazıya benzer içerik bulunamadı.